ISTORIA PAGANISMULUI

Fotografie de Skitterphoto pe Pexels.com

ISTORIA PĂGÂNISMULUI ÎN LUME

 
„În anul 325 d.Hr., Împăratul Roman Constantin a decis să unifice Roma sub o singură religie … Istoricii încă se miră de rapiditatea cu care Constantin a convertit păgânii la creștinism. Prin îmbinarea simbolurilor, datărilor și ritualurilor păgâne în tradiția creștină în creștere, el a creat un fel de religie hibridă, acceptabilă pentru ambele părți.” – Dan Brown
 
Incepem cu o incursiune in lumea antica. Va vom prezenta de-a lungul unor scurte episoade viata si religia in Europa atunci cand lumea era guvernata de legi si traditii pagane.
 
Cuvintele „pagânism” si „Pagan” provin din limba latina „paganus” avand sensul de “locuitor de la tara”. In termeni simpli – pagânismul este o religie a locului, o religie naturala sau nativa, de exemplu religia indienilor americani este pagâna, hinduismul este o forma de pagânism. Toate religiile pagâne sunt caracterizate printr-o conexiune si respect pentru natura, si sunt politeiste adica au multi Zei si / sau Zeite.
Pagânismul este o religie a naturii, cu alte cuvinte, paganii adora Natura in toate formele ei. Pagânii vedeau divinitatea ca imanenta în întreaga viata si Univers; în fiecare copac, planta, animal si obiect, barbat si femeie si în partea întunecata a vietii la fel de mult ca si în lumina. Pagânii îsi traiau vietile în armonie cu ciclurile naturii, anotimpuri, viata si moartea.
 
Spre deosebire de religiile monoteiste (crestinismul, islamul, iudaismul) divinitatea suprema este de sex feminin, precum si de sex masculin si, prin urmare, exista o multitudine de Zeite, precum si o multitudine de Zei. Aceste Zeitati sunt în noi, precum si in afara noastra (imanente). Ele nu sunt pur si simplu înlocuitori pentru Dumnezeul musulman din Coran sau pentru cel iudeo-crestin. Acest lucru se datoreaza faptului ca Zeii din religiile majoritare tind sa fie supranaturali, adica mai presus decat Natura întrucât zeitatile pagâne sunt naturale, simbolizand aspecte ale naturii sau ale naturii umane. Astfel, Zeii si Zeitele provin de la Marele Spirit sau Akashka care, probabil, echivaleaza cu Dumnezeul din religiile monoteiste.
 
Pagânismul s-a dezvoltat alaturi de omenire pe parcursul a mii de ani; si asa cum s-a schimbat cultura asa a facut-o si pagânismul, dar este întemeiat adânc si înradacinat in amintirile genetice care merg înapoi pana la perioada neolitica, si înainte. Astfel, pagânismul nu este doar o religie, ci o religie naturala.
Pagânismul în partea de vest ia o serie de forme, inclusiv Wicca – Druidism, si samanismul.
 
Pentru  pagani patru elemente vechi – pamant, aer, foc si apa au o semnificatie speciala. Importanta acestora este greu de definit, deoarece acestea au corespondente atât de multe, de exemplu, sunt asociate cu cele patru directii – nord, est, sud si vest.
Fiecare element este un fel de substanta spirituala din care toate lucrurile sunt facute mai ales noi însine si în acelasi timp, sunt Gardienii nostri si ai Zeitei si Zeului, cei care pazesc poarta între aceasta lume si cealalta.
 
Multi pagani cred în reîncarnarea ca într-o forma de viata dupa moarte. Aceasta ofera paganilor o vedere substantial diferita despre viata.
%d blogeri au apreciat: